Apoteos över Stockholm som sjöstad är titeln på en väggmålning som återfinns i Stockholms stadshus, i ett mindre sällskapsrum i anslutning till den större salen Tre Kronor. Sällskapsrummet har fått namnet Blå rummet efter de färger i blåskala som finns i väggmålningen, som upptar hela rummets västra vägg. Golvet i Blå rummet skulle från början ha varit ekparkett, men eftersom den gulbruna tonen inte passade målningens pastellblåa färger ändrades golvet till kolmårdsmarmor, som med sin blågröna ton utgör ett komplement till målningen.800px-Stadshuset_Blå_rummet_2012c

Tavlan är målad av en svensk konstnär vid namn Axel Törneman. Törneman utförde under sitt yrkesliv som konstnär även väggmålningar i andra kända byggnader i Stockholm, som Kungliga Tekniska Högskolan, Södra Latin, Östra Real och Riksdagshuset. Samtida konstkännare menade dock att hans arbete i Stadshuset var höjdpunkten på hans konstnärliga livsverk.

Apoteos över Stockholm som sjöstad är en al secco-målning, vilket innebär att den till skillnad från en al fresco-målning (som målas på blöt puts) är målad på torr puts. Bland motiven på väggen syns bland annat Stadshuset under konstruktion liksom flera av de arbetare som deltog i arbetet (som avbildats nakna) liksom Mälardrottningen, i Axel Törnemans väggmålning avbildad med symboler liknande de kring Venus i Botticellis målning Venus födelse. Mälardrottningen är en symbol för både Mälaren och Stockholm, och det är således inte märkligt att hon utgör mittpunkten i en väggmålning som är en hyllning över Stockholms skönhet och över vattnet som omger staden.

Törneman blev klar med väggmålningen 1920, och den godkändes då både av Stadshusets arkitekt Ragnar Östberg och av prins Eugén, som hade utfört en stor väggmålning i den närliggande salen Prinsens galleri. Därefter fortsatte Törneman sitt arbete i rummet – det är nämligen han som är konstnären bakom målningarna på alla rummets väggar, liksom bakom dekorationerna i rummets kassettak, där olika havsmotiv har avbildats. Törneman var helt färdig i maj 1923, vilket var bara en månad innan Stadshusets invigdes.

Om du vill ge dig på att måla en väggmålning hemma kan du göra det relativt enkelt om du använder en OH-apparat. Genom att projicera bilden du vill måla på väggen kan du ”kalkera” bilden och använda den som stöd när du målar. Färgen till målningen köper du billigt på Buildor.se.

Taggar

 
 
 
 
sportpress