Muralmålningar har funnits sedan urminnes tider. Från hällristningar under stenåldern till urban konst på offentliga byggnader. Michelangelo och Joan Miró är två namn som båda har blivit kända för sina väggmålningar. Idag kanske man inte tänker lika mycket på de väggmålningar som finns i det offentliga rummet. Som till exempel i Stockholms tunnelbana finns det massvis med väggmålningar längs med perronger, tunnlar eller liknande som de själva anser vara världens längsta konstutställning. Och det finns guidade turer som SL anordnar för de som är intresserade. Även kommuner brukar ibland ha guidade turer för offentlig konst, däribland muralmålningar.

Ny muralmålning pryder Malmö-skola

Den urbana konsten har kommit att bli en del av storstäderna och åsikterna kring detta skiljer sig markant åt och är både hatad och älskad. I Malmö kan man till exempel gå en ett-årig utbildning i urban konst på Spinneriet, som är en linje på Glokala folkhögskolan. De låter eleverna utvecklas inom bland annat urban konst och hiphop musik genom praktiska övningar. Konststudenten Emma Jakobssons muralmålning är ett resultat av en skoluppgift hon fått medan hon gått på Spinneriet. Hon tog kontakt med skolan och fick grönt ljus att ta sig an en 50 kvm stor tom vägg på Monbijouskolan som ligger i centrala Malmö.

Livar upp miljön

Att måla en stor muralmålning är en utmaning för många konstnärer. Inte bara måste man ha idén om hur man ska måla, man måste också veta hur man ska förstora upp motivet i den storleken som det behövs. Detta sätter höga krav på konstnären. Men blir det rätt och det är en skicklig konstnär kan muralmålningar liva upp en annars grå och trist byggnad och skapa ett oväntat element på en annars så vardaglig plats i en storstad. Ett tips är att titta sig omkring, och framförallt titta upp längs väggarna när man går på gatorna i en större stad. Den urbana konsten finns överallt, alltifrån små klistermärken på en lyktstolpe till stora muralmålningar på en husvägg.

 
 
 
 
sportpress