Graffiti och street art är två starkt sammankopplade konstformer som verkligen är på frammarsch i dag. Det har tidigare ansetts vara klotter och vandalism. Någonting fult som inte hör hemma i staden. Men i takt med att graffiti och street art har fått mer medial uppmärksamhet råder det inte längre något tvivel om graffitins legitimitet som konstform. Det är fortfarande en ganska ny form av konst. Graffititin växte nämligen inte fram förrän under tidigt 80-tal i New York. Det har bidragit till att det tog lite tid för graffitin att acccepteras som den konstform det faktiskt är.

Från gatan till rampljuset

Graffitin har sitt ursprung på väggarna i staden. I takt med att den har blivit mer socialt accepterad har även muralmålningar blivit ett vanligare inslag. Stora väggar som artister lägger dagar, ibland veckor, på att måla i väldigt stora format. Ett konstinslag i staden som står i stark kontrast till den vanliga och trista betongen. I dag hålls det årligen street art-festivaler runt om i Sverige och den största finns i Göteborg. Under festivalen Artscape i Göteborg målades muraler över hela staden. Inbjudna artister fick i uppdrag att överföra stora konstverk från pappret till väggen för att utsmycka staden på ett modernt vis och ge ett mer estetiskt intryck.

Muralmålare från hela världen

När Artscape gick av stapeln 2016 bjöd arrangörerna in några av de absolut största namnen inom just muralmålning. Det var graffitiartister från hela världen som gjort sig ett namn genom att göra konstverk i enorma format. De kom långväga från världens alla hörn, bland annat USA, England och Frankrike. Men även på hemmaplan har vi flera duktiga muralmålare som var inbjudna. Däribland Ollio, Ligisd och Disk. De har allihopa gjort en karriär på sitt graffitimålande. Det har i sin tur gett dem möjligheten att få sätta sin personliga, och lagliga, prägel på Göteborgs stadsbild. Graffiti och street art växer för varje år och är definitivt en konstform som har kommit för att stanna.

 
 
 
 
sportpress